Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie
Ryby a sladkovodné plody, rovnako ako morská úroda majú jednu nespornú výhodu: príroda im dala chuť, ktorú stačí podčiarknuť. Šéfkuchári ovládajú tajomstvo prípravy morských špecialít a vy sa ho tiež hravo naučíte. Zamilujete si slovenskú rybiu polievku, lososa so zelenou fazuľkou alebo krabí šalát. Dobrú chuť k rybám a plodom mora!
Suroviny:
Omáčka:
Ryba:
Príprava:
Omáčka:
zmiešajte všetky prísady v mixéri, okrem oleja. Miešajte, pokiaľ sa dobre nepremiešajú. Pomaly primiešavajte olej, pokiaľ nevznikne hustá majonéza vo forme omáčky. Uskladnite podľa želania.
Ryba:
potrite filety olejom a pridajte soľ a korenie. Grilujte filety nad stredným plameňom asi 5 – 6 minút na každej strane.
Podávajte s trochou omáčky na každej filete.
(4 porcie/í)
Suroviny:
Ozdoba:
Príprava:
Položíte lososa a biele rybie mäso na panvicu, pridáte dosť kuracieho tuku na pokrytie. Ochutíte korením a necháte pomaly bublať až kým ryba neztuhne. Vyberiete rybu starostlivo z varu a necháte vychladnúť.
V mixéry zmixujete spolu majonézu a jogurt. Vmiešate kari, citrónovú šťavu a kôru. Očistíte uvareného lososa a biele rybie mäso od kostí a dáte do kari omáčky spolu s langustami.
Lososa s čilí a kari ozdobíme plátkami kiwi, mäty a kokosového orecha.
Suroviny:
Príprava:
Umytého lososa pokrájame na plátky, osušíme, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky na 2 až 3 hodiny. Potom vložíme do rozohriateho rastlinného oleja a opekáme z obidvoch strán do mäkka. Odložíme do tepla. Do použitého oleja pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku, do ktorej pridáme horčicu, trochu soli, zalejeme smotanou, podľa potreby trochu vody, aby omáčka nebola príliš hustá, a povaríme.
Hotovú omáčku ochutíme oreganom a citrónovou šťavou. Při príprave tohoto jedla môžeme postupovať aj tak, že do horčicovej omáčky vložíme opečeného lososa a na miernom ohni povaríme 5 až 10 minút.
Suroviny:
Príprava:
Umytého lososa rozdelíme na porcie, osušíme, osolíme, natrieme rozotreným cesnakom, okoreníme mletým bielym korením a necháme na chladnom mieste alebo v chladničke odležať 2 až 3 hodiny.
Odležaného lososa vložíme do rozohriateho rastlinného oleja a opekáme z obidvoch strán do mäkka. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou a posypané nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Suroviny:
Príprava:
Umyté mäso z lososarozdelíme na štyri porcie, osušíme, osolíme, okoreníme mletým bielym korením, posypeme oreganom a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky na 2 až 3 hodiny. Potom vložíme do rozohriateho rastlinného oleja a pražíme z každej strany do mäkka. Odložíme do tepla. V použitom rastlinnom oleji opražíme odkvapkanú sterilizovanú zelenú fazuľku, pridáme rozotretý cesnak, osolíme,okoreníme mletým čiernym korením, podlejeme niekoľkými lyžicami zeleninového vývaru a krátko podusíme.
Na taniere uložíme teplého lososa, pripravenú zelenú fazuľku, prelejeme lyžicou kečupu, pokvapkáme citrínovou šťavou a každú porciu ozdobýme kolieskom dôkladne umytého citróna, zelenou petržlenovou vňaťkou a kolieskom čerstvej paradajky.
Suroviny:
Príprava:
Očisteného a umytého lososa osušíme čistou utierkou, osolíme, pokrájame na porcie a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky na 2 až 3 hodiny. Odležané porcie ryby dáme variť do mierne osolenej vody s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Varíme 10 minút, potom jednotlivé porcie rybieho mäsa vyberieme, necháme odkvapkať a odložíme do tepla. V rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú očistenú cibuľu spolu s posekanými mandľami, pridáme horčicu, mleté korenie čili, cukor, soľ, bobkový list, sójovú omáčku, premiešame a za stáleho miešania varíme. Súčastne zalejeme smotanou, kokosovým mliekom a pridáme ocot. Zahustíme namočeným škrobom, vložíme odložené porcie lososa, chvíľu povaríme a odstavíme. Podávame posypané očisteným, na kolieska pokrájaným pórom.
Suroviny:
Príprava:
Očisteného, umytého a vykosteného lososa osušíme čistou utierkou, pokrájame na 4 porcie, osolíme, jemne pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na vychladené miesto alebo do chladničky na 1 hodinu. Odležaného lososa pokrájame na menšie kúsky a vložíme na rozohriaty rastlinný olej spolu s očistenými, na tenké plátky pokrájanými šampiňónmi. Chvíľu za stáleho miešania oprážame, potom posypeme trochou mletého muškátového orieška, trochu soli, pokvapkáme vodou , prikryjeme a na miernom ohni dusíme. Preložíme do ohňovzdornej misy a v rozohriatej rúre dopečieme. Hotové lososie mäso pokvapkáme roztopeným maslom, ktoré sme zmiešali s nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťkou a citrónovou šťavou.
Suroviny:
Príprava:
Umyté mäso z lososa rozdelíme na 4 porcie, osolíme, posypeme oreganom, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky na 2 až 3 hodiny odstáť. Odstáte rybie mäso vložíme do rozpáleného rastlinného oleja a opekáme z obidvoch strán do mäkka. Potom ho odložíme do tepla.
V použitom rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú očistenú cibuľu, pridáme na plátky pokrájané šampiňony a za stáleho miešania chvíľu oprážime. Primiešame paradajkový pretlak, osolíme, podlejeme trochou vody, mierne osladíme a uvaríme.
Odložené rybie mäso rozporcujeme na taniere, prelejeme pripravenou paradajkovou omáčkouso šampiňónmi, ozdobíme olivami a zeleninou petržlenovou vňaťou.
Suroviny:
Príprava:
Umytého lososa pokrájame na plátky, osušíme, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a odložíme na 2 až 3 hodiny do chladničky. Potom rybie mäso prudko opečieme na rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme arašidy, sušené hrozienka a krátko pražíme. Podlejeme bielym vínom, ľahko premiešame a prikryté udusíme do mäkka.
Pred dodusením pridáme na osminky pokrájaný a dôkladne umytý citrón. Hotové ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Suroviny:
Príprava:
Vo veľkej teflónovej panvici raztopte polovicu masla a na miernom plameni 8 minút opekajte okoreneného lososa. Raz obráťte. Preložte ne tanier prikryte a udržujte v teple. Zmiešajte horčicu s maizenou a polievkovou lyžicou vody, vmiešajte do hubovej zmesy a za stáleho miešania nechajte zhustnúť. Pridajte šľahačku, estragón, ocot, soľ a cayennské korenie. Zohrejte zvyšné maslo a do sklovita usmažte šalotku. Pridajte huby a duste, až pustia šťavu. Potom pridajte vývar a nechajte 2 až 3 minúty slabo vrieť.
Na každý kus ryby naložte lyžicou hubovú zmes a podávajte s novými zemiakmi a hlávkovým šalátom.
Suroviny:
Príprava:
Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, poprášime hladkou múkou, upečieme v rozohriatom oleji a odložíme do tepla. Vo zvyšnom oleji opražíme sparené, olúpané mandle. Hotové pstruhy posypeme opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou, a obložíme plátkami citróna. Podľa vlastnej chuti môžeme na každú porciu pstruha dať lyžicu bieleho jogurtu.
Suroviny:
Príprava:
Vypitvané pstruhy umyjeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Krátko opečieme na rozohriatom rastlinom oleji a odložíme do tepla. Na oleji po upražení opražíme jemne cibuľu pokrájanú na kolieska a olúpané mandle. Primiešame lyžicu worcesterskej omáčky, vlžíme späť predpečené pstruhy a opekáme, kým rybacie mäso nie je mäkké.
Podávame ozdobené kúskami zelenej petržlenovej vňate.
Suroviny:
Príprava:
Vyčistené pstruhy dôkladne umyjeme, osolíme, okoreníme bielym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a obalíme v polohrubej múke. Pekáč na pečenie vytrieme rastlinným olejom a na dno poukladáme pripravené pstruhy. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do mäkka. Pred podávaním polejeme rozpusteným maslom.
Suroviny:
Príprava:
Očistené, vypitvané a umyté ryby naporcujeme a vložíme do studenej osolenej vody. Pridáme očistenú a pokrájanú karotku, bobkový list, zelenú zelerovú vňať, celé čierne korenie, klinčeky a uvaríme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme a rozdelíme do tanierov. Na masti opražíme múku, zalejeme trochou vývaru a varíme 20 minút. Potom pridáme zvyšok precedeného vývaru, premiešame smotanu v ktorej sme rozšľahali žĺtky. Uvedieme do varu a odstavíme.
Podávame s kockami žemľe opraženými nasucho.
Suroviny:
Príprava:
Očistené, vypitvané a umyté ryby pokrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu pokrájame nadrobno, rozpražíme, pridáme pokrájané ryby a opražíme z obidvoch strán. Potom poprášime mletou červenou paprikou, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, pridáme očistené postrúhané zemiakya uvaríme do mäkka. Nakoniec pridáme olúpané paradajky pokrájané na malé kúsky. Podávame s haluškami alebo s opraženými kúskami čierneho chleba.
Suroviny:
Príprava:
Rybacie mäso z kapra očistíme, umyjeme, pokrájame a uložíme do studenej vody. Pridáme soľ, očistený a umytý karfiol rozobratý na ružičky, očistenú a nadrobno pokrájanú mrkvu, očistenú menšiu cibuľu v celku a privedieme do varu. Okoreníme mletým bielym korením, vložíme kocku zeleninového vývaru a varíme na miernom ohni do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, vykostíme a vložíme späť do polievky. Pred podávaním dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťkou.
Suroviny:
Príprava:
Dajte masť, tuk na rozpálenú panvicu. Pridajte sladkozrnný krém, krabie mäso, korenie a sójovú omáčku. Varte do bublania 4 – 5 minút. Zmixujte obilnú múku s vodou alebo masťou a pridajte lyžicu z teplej polievky. Pomiešajte zmes a vráťte späť na rozpálenú panvicu. Varíte až do zhustnutia. Rozšľahajte bielka až na šľahačku a vmiešajte do horúcej polievky ešte pred podávaním.
Ako ozdoba sa dá tenký plátok cibule na vrch polievky.
(6 porcie/í)
Suroviny:
Príprava:
Pokrájajte krabie tyčinky na malé kúsky. Posekajte hlávkový šalát, paradajky na štvrťky a vajíčka. Kombinujte majonézu, krém, čili omáčku alebo paradajkový pretlak, zelenú papriku a cibuľu, koreniny na príchuť. Všetko premiešajte. Dajte na taniere posekaný hlávkový šalát a vysypte na ne pokrájané krabie tyčinky. Potom polejte lyžicou omáčky a navrch dajte pokrájané vajíčka jako ozdobu.
Boky taniera môžete ozdobiť pokrájanými paradajkami a olivami.
(4 porcie/í)
Suroviny:
Príprava:
Roztopíte maslo alebo margarín a pridáte cibuľu , zeler a cesnak. Varíte na miernom ohni. Vmiešate horčicu, papriku a múku. Varíte asi 3 minúty nad miernym ohňom za občasného miešania. Vylejete masť a miešate až kým nebudete mať zmes. Pridáte lístok z vavrínu, tymian a miešate až do varenia. Potom znížite oheň a varíte asi 5 minút do zhustnutia a občasným miešaním. Pridáte langusty a varíte až do ružova asi 5 minút.
Okoreníte soľou, paprikou a ochutíte posekanou pažitkou ešte před podávaním./p>
(6 porcie/í)
Suroviny:
Príprava:
Vypláchneme mušle. Necháme mušle namočené vo vode s hrsťou múky najmenej hodinu. Necháme odmočiť mušle a dáme na hlbokú panvicu s ostatnými prísadami okrem masla a šťavy z citróna. Zakryjeme panvicu a necháme zovrieť. Hýbeme mušľami pokým sa neuvaria. Varíme 5 – 8 minút. Lyžičkou dáme mušle na individuálne misy a precedíme uvarenú tekutinu. Nalejeme ju do 4 malých misiek a servírujeme s mušľami a s miskou, v ktorej je rozpustené maslo a citrónová šťava. Namočíme každú mušľu do prichystaného vývaru, potrieme rozpusteným maslom a jeme.
(4 porcie/í)